20.12.07

Geschiedenis

Kennedymars
De kennedy.jpgwandeltocht wordt door het jaar heen in vele gemeenten jaarlijks gehouden. De Kennedymars start meestal ’s avonds, waarbij de wandelaars dus vooral ’s nachts lopen en dan uiterlijk in de namiddag van de volgende dag de finish dienen te bereiken. Als één van de weinige regels geldt dat de tocht wandelend volbracht dient te worden, dat wel zeggen dat men niet mag hardlopen of gebruik mag maken van vervoermiddelen. De Kennedymars in Sittard wordt ook gehouden als snelwandelwedstrijd. Deze start om 6.00 uur ‘s-ochtends en volgt een parcours door drie landen: Nederland, Duitsland en België.

 

Ontstaan van de Kennedymars
Begin 1963 vroeg de Amerikaanskennedy1.jpge president John F. Kennedy zich af of Amerikaanse mariniers voldoende uithoudingsvermogen hadden om ongetraind binnen 20 uur 50 mijl (80,467 km) te lopen. Hij vroeg zich tevens af of leden van zijn staf dit zouden kunnen. De gezette perschef van de president Pierre Salinger bedankte voor de eer en verwees naar de broer van de president. Robert F. Kennedy de minister van justitie liep, om het goede voorbeeld te geven, ongetraind deze afstand. Zaterdag 9 februari 1963 vertrok hij ’s ochtends om vijf uur met vier andere personen en drie honden, bij een temperatuur van -6 graden Celsius, naar het eindpunt Camp David in Maryland. Het jaagpad langs het Chesapeake and Ohio Canal dat ze volgden was bedekt met sneeuw en ijs. De metgezellen van Robert Kennedy haakten een voor een af. Tegen de laatste die na 35 mijl afhaakte zei Robert Kennedy “You’re lucky, your brother isn’t President of the United States.” Kennedy die zijn leren Oxford schoenen aan had voltooide de 50 mijl in 17 uur 50 minuten. Veel gewone Amerikanen volgden, ondanks waarschuwingen van de President’s Council on Physical Fitness die stelde dat alleen getrainde personen deze tocht moesten ondernemen, dit voorbeeld. Zondag 17 februari 1963 liepen zeker 5000 personen van Pittsburgh naar Washington. Het werd een rage die oversloeg naar Engeland en later, via de televisie, ook naar Nederland. In Nederland werd in de omgeving van Sittard de Kennedymars door 11 middelbare scholieren voor het eerst gelopen op 20 april 1963. Dit was het begin van een lange traditie. In 2007 werd de mars voor de 45e keer georganiseerd met een deelnemersveld van ruim drieduizend personen.

De uitdaging van Kennedy dat binnen 20 uur 50 mijl moest worden afgelegd was niet nieuw. Kennedy las eind 1962 over een order van 21 december 1908 van President Theodore Roosevelt gericht aan officieren van het US Marine Corps. Deze order was uitgevaardigd omdat de conditie van veel officieren schrikbarend slecht was. Als er een oorlog uitbrak moesten de officieren topfit zijn. Roosevelt, die zelf veel aan sport deed, eiste in de, fysiek niet al te zware, order dat een officier, om zijn geschiktheid voor het leger te bewijzen, 50 mijl moest kunnen lopen verdeeld over 3 opeenvolgende etmalen of 90 mijl paardrijden verdeeld over 3 opeenvolgende etmalen. De totale looptijd mocht, inclusief pauzes, niet meer dan 20 uur bedragen. Binnen het leger, de pers en de politiek kwam hier veel kritiek op. Nadat Roosevelt binnen 1 dag op zijn paard in winterse omstandigheden de 90 mijls-tocht had voltooid verstomde de kritiek. Eind 1908 of begin 1909 liep, volgens de autobiografie van Roosevelt uit 1913, de een-armige oorlogsinvalide Captain Henry Leonard van het Marine Corps met twee luitenants de 50 mijl in 1 dag. Ze werden door hun superieuren berispt omdat ze zich niet aan de order hadden gehouden om er 3 etmalen over te doen en kregen de opdracht om de tocht over te doen. Captain Leonard en zijn metgezellen waren dus waarschijnlijk, 54 jaar voordat het begrip Kennedymars ontstond, de eersten die deze tocht binnen 1 dag volbrachten. Na het presidentschap van Roosevelt werd deze order door de legerleiding steeds verder afgezwakt.

Eretitel
Voor echte wandelaars is het mogelijk een eretitel te behalen. Deze eretitel, Kennedy Walker genaamd, kan men verkrijgen door vijf Kennedymarsen te lopen op minstens drie verschillende plaatsen. Deze eretitel kan worden uitgebreid tot Super Kennedy Walker (10 marsen) en zelfs tot Master Kennedy Walker (15 marsen).

bron WikiPedia (link)